preloader
Podologie praktijk André Kox
Oudestraat 76
7161 DZ Neede
Tel. 0545-294475 | 06-83215195


Verroest staal, kapot steenwerk, gewoon een stoere partytent


Encyclopedie voeten (S t/m V)


Schimmelnagel

Beschrijving:
De schimmelnagel, in de volksmond ook kalknagel genoemd, heeft een vaak verkleurde (geelbruin), doffe en brokkelige nagelplaat. De laatste kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt. De oorzaak is een schimmelinfectie. De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren.

Behandeling:
De voetverzorger freest de nagel zo dun mogelijk af en maakt de omgeving van de nagel goed schoon. Verder wordt het advies gegeven om de arts een schimmeldodend recept te vragen. Ook is het aan te bevelen schoenen en sokken met een schimmeldodend poeder te behandelen. Nieuw is de behandeling met een prothesenagel "soft". De pasta die daarbij wordt gebruikt bevat een schimmeldodend bestanddeel. Hier worden goede resultaten mee geboekt.SPREIDVOET

Beschrijving:
De spreidvoet of doorgezakte voorvoet kenmerkt zich door:
 • De voorvoetboog is doorgezakt met als gevolg dat de tenen gespreid zijn
 • E&aucte;n of meer middenvoetsbeentjes zijn verzwakt
De klachten zijn: pijn onder de bal van de voet, scherpe pijn boven op de voorvoet met name tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes, eeltvorming en likdoorns onder de bal van de voet. Behandeling:
Draag verantwoord schoeisel en dus geen hoge hakken. Eelt en likdoorns kunnen door de voetverzorger verwijderd worden. Ook kan deze zorgen voor een antidruk/comfortzool (feedbackzool). Verder is het aan te bevelen om een correctie/steunzool aan te laten meten door de podoloog/therapeut. Bovendien kan de voetverzorger met certificaat "Officieel aanmeetpunt PCZ" ook een inlegzool laten maken. Deze komen overeen met de hierboven genoemde zolen welke via podoloog of podotherapeut verkrijgbaar zijn.

TRAUMANAGEL

Beschrijving:
Dit is een vergroeide nagel. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Voorbeelden: klap of stoot; nagelbeugel; kunstnagel; nagelloslating; nagel-operatie. In bijna alle gevallen gaat de nagel er in zijn geheel af. Omdat het aangroeien van een nieuwe nagel een langdurig proces is, kunnen hierbij problemen ontstaan. Bijvoorbeeld, het huidgedeelte van de teen dat nu geen druk ondervindt van de nagel, komt daardoor iets omhoog, waardoor de nieuwe nagel er niet gemakkelijk overheen kan groeien. Gevolg: de nagel groeit in of groeit niet meer vooruit. Hierdoor ontstaat een dikke (bolle) misvormde nagel.

Behandeling:
Een professionele voetverzorger of podotherapeut kan met verschillende technieken de nagel begeleiden tot normale groei (nagelbeugeltechniek, kunstnagels). Dit is een vrij langdurig proces, tot soms wel twee jaar. De patiët moet vaak terugkomen voor behandeling. Hij/zij moet ruime schoenen dragen en alert zijn op roodheid of pijnklachten en dan direkt kontakt opnemen met de behandelend verzorger.VASCULAIRE LIKDOORN

Beschrijving:
Zie allereerst de beschrijving van de gewone likdoorn. Bij een vasculaire likdoorn zijn dunne bloedvaatjes vanuit de lederhuid in de verhoornde plek doorgegroeid. Men kan dit type herkennen aan de donkere puntjes in de likdoorn.

Behandeling:
Door de voetverzorger. De vasculaire likdoorn kan niet op de standaardwijze worden behandeld door middel van snijden of frezen, omdat er zeer snel een bloeding kan ontstaan. Vandaar dat de beste behandeling de toepassing is van een chemische pakking. Bij onvoldoende resultaat kan de arts of chirurg andere maatregelen nemen.

VOETSCHIMMEL

Zie Huidschimmel

VOETZWEREN (ULCERA)

Beschrijving:
Voetzweren zijn open wonden die slecht genezen als gevolg van een vaatziekte of van diabetes.


Behandeling:
In overleg met de arts of specialist kan de voetverzorger de wond schoonsnijden, verzorgen en verbinden. Vanzelfsprekend is ook hier hygiëne een onontbeerlijke must.

VOETSPECIALISTEN

Al naar gelang de ernst en het type voetklacht of afwijking zijn er verschillende "voetspecialisten" waar u een beroep op kunt doen. Hier een beknopt overzicht.
 • Podotherapeut
  De podotherapeut levert othesen en steunzolen. Hij werkt daarbij zodanig dat de functie van de voet behouden en bij voorkeur verbeterd wordt. De methoden zijn preventief, beschermend en corrigerend. De podotherapeut behandelt tevens specifieke problemen die gerelateerd zijn aan de diabetische en reumatische voet. Voor een bezoek een de podotherapeut heeft u een verwijzing nodig van de huisarts.
 • Podoloog
  De podoloog vervaardigt lichte correctiezolen. Door een juiste correctiezool wordt geleidelijk weer een goede lichaamsbalans verkregen en zullen de voetklachten verminderen c.q. verdwijnen. Voor een bezoek aan de podoloog is geen verwijzing van een arts nodig.
 • Podo-kinesioloog/podo-orthesioloog
  Deze specialist past aangepaste zolen toe die tot doel hebben het actieve houdings- en bewegingsmechanisme van het lichaam te verbeteren. Er wordt op deze wijze een positieve invloed uitgeoefend op de spieren, banden en pezen, waardoor de spanning in de spieren en pezen wordt gecorrigeerd.
 • Sportpodoloog
  De sportpodoloog is gespecialiseerd in het leveren van zolen en aanpassingen die van belang zijn in relatie tot de biomechanische aspecten van de verschillende sporten. Ook weet hij alles van de specifieke aspecten van sportschoenen in relatie tot voettypes en afwijkingen. Het doel is om het herstel van blessures te bevorderen, c.q. blessures te voorkomen.
 • Kinderpodoloog
  De kinderpodoloog levert inlegzolen speciaal voor kinderen die een afwijkende voet of een loopstoornis hebben.
 • Orthopedisch instrumentenmaker en orthopedisch voetbedspecialist
  Deze specialisten maken schoenaanpassingen, voetbedden, orthesen en prothesen bij ernstige afwijkingen of wanneer sprake is van een amputatie. De meeste hulpmiddelen worden door de ziektekostenverzekeraar vergoed.
 • Orthopedisch schoenmaker
  De orthopedische schoenmaker levert speciaal op maat gemaakte en aangepaste schoenen bij ernstige voetafwijkingen. Op basis van de aanwijzingen van de orthopedisch specialist.
 • Voetverzorger
  Voetverzorgers met aanvullende certificaten (specialisaties) kunnen naast de algemene voetverzorgingsbehandelingen tevens aangepaste zolen leveren. Bijvoorbeeld de feedbackzool voor drukontlasting en pijnverlichting (comfortzool). En de Pedicure Correctie Zool (PCZ), waarbij de voetverzorger zorgt voor een blauwdruk van de voet en aanvullende gegevens, en waarbij de op maat gemaakte correctiezolen worden geleverd door een podologisch laboratorium.

Verroest staal, kapot steenwerk, gewoon een stoere partytent