preloader
Podologie praktijk André Kox
Oudestraat 76
7161 DZ Neede
Tel. 0545-294475 | 06-83215195


Verroest staal, kapot steenwerk, gewoon een stoere partytent


Encyclopedie voeten (J t/m L)


Jicht

Beschrijving:
Jicht is een stofwisselingsziekte die gepaard gaat met gewrichtsontstekingen. Dit laatste ontstaat door de afzetting van urinezuurkristallen in het gewricht. In 60% van de gevallen komt dit voor bij de grote teen. Het gewricht is warm, rood, gezwollen en zeer pijnlijk.

Behandeling:
De voetverzorger kan advies geven voor het toepassen van beschermende hulpmiddelen waardoor druk op het gewricht vermeden wordt. Medicijnen tegen jicht worden door de huisarts verstrekt.

KALKNAGEL

Beschrijving:
Soms worden schimmelnagels in de volksmond aangeduid als kalknagels. Een echte kalknagel is een sterk verdikte nagel, met wit- en/of geelachtige verkleuring. Soms komen in de lengte van de nagel strepen en ribbels voor. De oorzaak kan liggen aan medicijngebruik, ouderdom of bepaalde soorten eczeem.

Behandeling:
De voetverzorger kan de kalknagel door middel van frezen dunner en glad maken. Daarna wordt de nagel bijgeknipt en worden de nagelwallen drukvrij gelegd.

KLAUWTENEN

Beschrijving:
Een klauwteen is een teen die krom staat, maar nog niet is vastgegroeid in die stand. Het is een voorstadium van de hamerteen.

Behandeling:
De voetverzorger kan hulpmiddelen en adviezen aanreiken om te voorkomen dat de teen vergroeit tot een hamerteen. Als de oorzaak een te lange teen is, kan de chirurg een kootje verwijderen.KUNSTNAGELS

Beschrijving:
Door middel van geavanceerde technieken is het in sommige gevallen mogelijk om een kunstnagel te plaatsen. Er moet dan wel aan een aantal criteria worden voldaan die te maken hebben met zaken zoals de huidconditie, de stand van de voet e.d. Er zijn verschillende soorten o.a.
  • De acryl nagel (of harsnagel)
  • De soft nagel
De acryl nagel is een kunstnagel die hard wordt. Als de gewone nagel groeit, "groeit" de kunstnagel mee en moet dan bijgevijld worden. Voordelen: geeft goed steun en is gladder. Nadelen: niet poreus; geeft soms teveel druk; kan schimmels stimuleren als er vocht onder komt; kan niet worden geknipt. De acryl nagel wordt toegepast bij kleine beschadigingen van de nagelplaat, bijvoorbeeld in het geval van een C onder de nagel. De soft nagel is zoals de naam zegt een zachte nagel en wordt veelal toegepast wanneer een acryl nagel teveel druk geeft. De substantie is schimmeldodend en dus uitermate geschikt voor gevallen waarbij een deel van de nagel is afgebroken of weggefreesd in verband met een schimmel-infektie. Voorwaarde is dat zeker een derde deel van de nagel nog gezond moet zijn om verzekerd te zijn van een goede aanhechtingsplaats. Voordelen: geen druk; poreus; schimmeldodend; kan geknipt worden. Nadelen: minder glad; geeft minder steun aan de nagelwal waardoor huid omhoog kan komen.
LEPELTJESNAGELS

Beschrijving:
Hierbij is de nagelplaat erg dun en enigszins hol. Een dergelijke nagel kan erg gemakkelijk inscheuren. Bloedarmoede of vochtige voeten kunnen de oorzaak zijn.

Behandeling:
De voetverzorger behandelt dit type nagel op de normale wijze, maar gaat hierbij extra voorzichtig te werk. De nagel kan snel beschadigd worden.

LIKDOORN (CLAVUS)

Beschrijving:
Een likdoorn, vroeger ook eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De kleur is glasachtig geel. De eeltkern kan druk uitoefenen op zenuwuiteinden en daardoor erg veel pijn veroorzaken. Op den duur kunnen weefsels zelfs in een ontstekingsachtige toestand raken door de constante druk die de likdoorn uitoefent. Likdoorns ontstaan door verkeerde schoenen, door een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide. Likdoorns komen voor onder de bal van de voet, op een hamerteen, of op de knok bij een hallux valgus, onder de nagel, tussen de tenen of in de nagelwal.

Behandeling:
De voetverzorger kan de likdoorn vakkundig verwijderen. Als dit met regelmaat gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen, mits natuurlijk de oorzaak ook wordt opgeheven. Bij een likdoorn onder de nagel moet een stukje van de nagelplaat worden weggefreesd om bij de likdoorn te kunnen komen. Na het verwijderen van de likdoorn zijn er verschillende methoden om de nagel weer te herstellen. Het doel hier van is dat de functie van de nagel kan blijven bestaan en dat wordt voorkomen dat er huid naar boven komt via de ontstane opening. Een van deze methoden is de nagelprothesetechniek. Zie kunstnagels. Naast de gewone likdoorn komen er nog een aantal speciale soorten voor: weke likdoorn, vasculaire likdoorn, neurovasculaire likdoorn, zaadlikdoorn.


Voor & na behandelingVerroest staal, kapot steenwerk, gewoon een stoere partytent