preloader
Podologie praktijk André Kox
Oudestraat 76
7161 DZ Neede
Tel. 0545-294475 | 06-83215195


Verroest staal, kapot steenwerk, gewoon een stoere partytent


Encyclopedie voeten (G t/m I)


Gespleten nagel

Beschrijving:
Hierbij is de nagel in de lengte richting gespleten. De oorzaak kan liggen in een huidziekte, ouderdom of trauma (letsel). Aanvankelijk kan de nagel in de lengterichting groeven en richels vertonen die later inscheuren en een gespleten nagel veroorzaken.

Behandeling
Om verder inscheuren te voorkomen kan men zelf tijdelijk de nagel met een pleister verstevigen. Let op: bij het lostrekken kan de nagel verder uitscheuren. De voetverzorger behandelt de nagel door deze glad te frezen en kort te houden. Met behulp van kunsthars of speciale lijn kan men de twee nagelhelften aan elkaar bevestigen. Uiteindelijk kan de scheur er op deze wijze uitgroeien.

GROENE NAGEL

Beschrijving:
De groene nagel is een bacterie-infectie.

Behandeling:
In dit geval moet men zich onder behandeling van een arts stellen.HALLUX VALGUS

Beschrijving:
Dit is een afwijking van het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeen en de grote teen. Doordat er ruimte in het gewricht is door bijvoorbeeld een spreidvoet, vormt zich extra (kraak)been. Er ontstaat een knobbel aan de binnenkant van de voet ter hoogte van het begin van de grote teen. Deze kan rood en pijnlijk zijn. Bovendien kan het weefsel in een onstekingsachtige toestand geraken (beursitis). Vaak ontstaat er rond deze plek eelt op de huid met of zonder een likdoorn.

Behandeling:
De voetverzorger behandelt de eeltplek en eventuele likdoorn en kan vaststellen of het gewricht nog beweeglijk is of al is vastgegroeid. Afhankelijk daarvan kunnen verschillende hulpmiddelen aangeboden worden om de pijn te verlichten. Ook kan een bezoek aan de podotherapeut wenselijk zijn. Deze kan nagaan wat de oorzaak is en eventueel een steunzool aanmeten. In sommige gevallen als het gewricht is vastgegroeid en erg pijnlijk is kan een chirurgische ingreep verlichting bieden.HAMERTEEN

Beschrijving:
Hierbij heeft de teen een kromme stand doordat het eerste en het tweede kootje in een hoek staan ten opzichte van elkaar. De teentoppen raken de grond. Is deze stand blijvend dan spreken we van een hamerteen. Is de stand nog beweeglijk en te corrigeren dan noemt men dit klauwtenen. De oorzaken kunnen zijn: arthritis, holle voet, hallux valgus, hoge spierspanning van de voetspieren, stressfactoren, een teen die te lang is ten opzichte van de andere tenen, te kleine schoenen. Meestal ontstaan eelt en likdoorns op de teentoppen en de teenknokkels in combinatie met een hamerteen.

Behandeling:
De voetverzorger kan bij hamertenen drukontlastende hulpmiddelen aanbieden. Daarnaast worden eelt en eventuele likdoorns verwijderd die praktisch altijd voorkomen in combinatie met een hamerteen, door de druk en wrijving van de schoen. Eventueel kan de chirurg operatief de teen rechtzetten met een pin, waarbij soms een kootje wordt verwijderd als de teen te lang is.
HIELSPOOR

Beschrijving:
Hielspoor is een soort botwoekering (vergroeiing) die meestal ontstaat door irritatie van het botvlies, in dit geval van het hielbeen. Ook wanneer er een ontsteking (door overbelasting) is van de aanhechting van het peesblad aan het hielbeen spreekt men van hielspoor. Deze irritatie kan verschillende oorzaken hebben. Zwaar lopen op de hielen, d.w.z. een verkeerde voetafwikkeling (aangeboren, of door een verkeerde lichaamshouding). Ten tweede overgewicht. Ten derde het type schoen (te platte zool of te harde, niet veerkrachtige zool). Ten vierde: een staand beroep. En verder bij holvoet, valgusstand van het hielbeen (d.w.z. het hielbeen kantelt naar binnen), en instabiele voorvoet.
De klachten zijn:
 • Pijn in de hiel bij de eerste stappen 's morgens of na een langere periode van zitten
 • Pijn in de hiel bij langdurige belasting
 • De pijn kan uitstralen naar de knieholte
 • Het voetzoolpeesblad kan warm en gezwollen aanvoelen

Behandeling:
Rust is het belangrijkste, maar wellicht niet altijd haalbaar omdat het weken in beslag neemt. Om de rust te ondersteunen kunnen schoenen gedragen worden met een hakje van maximaal 5 cm. Daardoor wordt de hiel ontlast en de voorvoet extra belast. Ook schoenen of inlegzolen met goede "schokdemping" zijn aan te bevelen. Het sporten moet voorlopig gemeden worden, alleen fietsen en zwemmen zijn wel toegestaan. De fysiotherapeut kan voetgymnastiek geven en tevens laten zien hoe de voet preventief ingeteept kan worden, als er toch gelopen of gesport moet worden. De podotherapeut of podoloog kan inlegzolen op maat maken met een uitsparing in de hiel en een mediale gelengsteun. Bij ernstige gevallen worden soms injecties in de hiel gegeven of wordt een operatieve ingreep uitgevoerd. Nieuw op dit gebied zijn de "Visco-spot" hielkussentjes die via de voetverzorger aangeschaft kunnen worden. Deze zijn van siliconen gemaakt. Op bestelling kan op iedere gewenste plek een nog zachter stukje ingezet worden. Voor velen is dit een uitkomst. Bovendien kan de voetverzorger met certificaat "Officieel aanmeetpunt PCZ" ook een inlegzool laten maken. Deze komen overeen met de hierboven genoemde zolen welke via podoloog of podotherapeut verkrijgbaar zijn.

HOLVOET

Beschrijving:
De holvoet wordt gekenmerkt door een abnormaal hoge wreef, gespannen voetzoolbanden, tenen die neigen tot klauwstand, strak gerekte achillespees, het hielbeen is naar buiten gekanteld (varusstand), de voorvoet steunt meer op de buitenrand (supinatie). Op de blauwdruk is het hielgedeelte gescheiden van het kleine teen gedeelte. De combinatie knik-holvoet komt ook voor. In dat geval zakt het hielbeen naar binnen (valgusstand). Bij de holvoet kunnen de volgende klachten voorkomen:
 • Nagelproblemen bij de grote teen aan de middenvoetkant: de nagelhoek scheurt in of breekt af; de nagel groeit in; er ontstaat eeltgroei in de nagelwal.
 • Er ontstaat een weke likdoorn tussen de vierde en vijfde teen.
 • Wanneer de voeten met betrekking tot de stand ongelijk zijn, kunnen knie-, lies-, of nekklachten ontstaan alsmede pijn tussen de schouderbladen.
 • Er ontstaan likdoorns en eelt op drukpunten.
 • Soms komt Morton's neuralgie voor.
Behandeling:
Voor het verwijderen van eelt en likdoorns kunt u terecht bij de voetverzorger, die tevens verder onderzoek doet en advies verstrekt. Correctie/steunzolen kunnen door de podoloog/therapeut worden aangemeten. Bovendien kan de voetverzorger met certificaat "Officieel aanmeetpunt PCZ" ook een inlegzool laten maken. Deze komen overeen met de hierboven genoemde zolen welke via podoloog of podotherapeut verkrijgbaar zijn.

HOORNNAGEL

Beschrijving:
Een hoornnagel is een verdikte nagel, waarbij verschillende hoornlagen over elkaar heen groeien. De nagel vertoont meestal geelachtige tot bruine verkleuringen. Deze nogal vaak voorkomende aandoening is niet besmettelijk. Oorzaken kunnen liggen in een trauma (een letsel opgelopen aan de teen), ouderdom of te krappe schoenen.

Behandeling:
De voetverzorger freest de nagel dunner, en maakt vervolgens de nagel en omgeving goed schoon, waarna de nagel geknipt kan worden. De behandeling moet van tijd tot tijd herhaald worden. Hierdoor kan na verloop van tijd verbetering optreden.HUIDSCHIMMEL

Beschrijving:
Huidschimmel aan de voeten wordt ook zwemmers-eczeem genoemd. Meestal begint het tussen de tenen met jeuk en soms een onaangename geur. De plek is wittig en vaak vochtig, soms met kloven of losse velletjes. Het kan zich uitbreiden over de voetzool, zelfs over de hele voet. Op de wat drogere huid doet het zich vaak voor in de vorm van blaasjes, met vervelling als gevolg. Huidschimmel is besmettelijk en kan worden opgedaan op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld zwembaden en douches van sportzalen. Het passen van schoenen met blote voeten en ook (overmatige) zweetvoeten zijn eveneens risico-factoren. Kennelijk speelt de (verminderde) weerstand van de huid een rol. Dit kan het geval zijn na ziekte of tijdens menstruatie. Dit houdt in dat de PH (zuurgraad) van de huid niet meer ideaal is om schimmels en bacteriën te weren. De PH kan ook in negatieve zin beïnvloed worden door het regelmatig baden met veelvuldig gebruik van zeep. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat momenteel bijna de helft van alle Nederlanders besmet is met een voetschimmel.


Behandeling:
Wat kunt u zelf doen? Niet teveel met zeep baden! Koop bij uw voetverzorger, drogist of apotheek anti-voetschimmel crème zoals bijvoorbeeld miconazolnitraat of fungicide crème. Dit moet twee maal daags ingesmeerd worden, tot tien dagen nadat de aandoening is verdwenen. Verder kan men een poeder gebruiken om in de schoenen te strooien. Als de behandeling met anti-schimmel crème niet werkt, dan kan in ernstige gevallen een dermatoloog geraadpleegd worden. Deze maakt een kweek van de huid om de juiste schimmelsoort vast te stellen en de behandeling daarop af te stemmen. Tenslotte is het nodig te weten dat een onbehandelde voetschimmel uiteindelijk de nagels kan gaan aantasten: schimmelnagels. Uw voetverzorger kan u uitgebreid adviseren omtrent het behandelen en voorkomen van voetschimmelinfecties.
INGEGROEIDE NAGEL

Beschrijving:
Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingegroeide teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Men noemt dit stadium: pseudo-ingegroeide nagel. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen. De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:
 • Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
 • Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes)
 • Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve (bol)
 • Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriën en verweking van de nagelwal
 • Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit
 • Afwijkende stand van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een knikvoet (valgusvoet)
Vermeldenswaard is dat ingegroeide nagels relatief veel voor komen bij pubers. Waarschijnlijk is dit het gevolg van een combinatie van dunne nagels (door snelle groei), en te kleine schoenen (ook vaak door snelle groei). Opmerking: een beginnende schimmelnagel kan lijken op een ingegroeide nagel en in eerste instantie tot dezelfde verschijnselen leiden.

Behandeling:
Een pseudo-ingegroeide nagel kan over het algemeen goed door de voetverzorger behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd. Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. Nagelbeugeltechniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is. Als de teen namelijk al ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen. Wat u verder kunt doen in samenwerking met uw voetverzorger: Nadat de voetverzorger de nagel drukvrij heeft gelegd, dient u uw zere teen in de gaten te houden. Als er pijn en roodheid ontstaat moet u drie keer per week een voetbad nemen met een oplossing van zeezout (drogist of reformwinkel) en dagelijks een druppeltje betadine jodium in de nagelwal laten vallen. Dit voorkomt dat de ontsteking opnieuw de kop opsteekt.


Verroest staal, kapot steenwerk, gewoon een stoere partytent