preloader
Podologie praktijk André Kox
Oudestraat 76
7161 DZ Neede
Tel. 0545-294475 | 06-83215195


Andre Kox therapeutische-podoloog


Encyclopedie voeten (D t/m F)


DIABETISCHE VOET

Beschrijving:
Een complicatie van diabetes is micro-angiopathie. Dit houdt in dat kleine slagaderlijke bloedvaatjes van de ogen, nieren en de voeten worden aangetast door de hoge suikerspiegel. Bij de voeten ontstaan daardoor bloedcirculatie-problemen. De patiënt krijgt last van warme rode voeten en de weefsels krijgen minder zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen. Een andere complicatie is dat de zenuwen minder goed gaan functioneren door hoge bloedglucosewaarden. Het gevoel in de voeten kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen (diabetische neuropathie). Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.

Behandeling
Het is aan te bevelen om de voeten iedere dag te inspecteren op wondjes. Na het douchen moeten de voeten ook tussen de tenen goed droog worden gemaakt. Wrijf de voeten in met crème of olie. De nagels moeten goed verzorgd worden (recht afknippen) en eventueel eelt op de juiste manier verwijderd. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is veelvuldig poederen en het nemen van voetbaden af te raden. Poederen resulteert vaak in kleine korreltjes tussen de tenen waardoor problemen kunnen ontstaan. Voetbaden kunnen de huid te week maken. Als iemand niet meer (zo) goed voor zijn/haar voeten kan zorgen is het aan te bevelen regelmatig naar de voetverzorger te gaan die een specialisatie "Diabetische Voet" heeft. Meestal werken deze voetverzorgers samen met het ziekenfonds waardoor de patiënt recht heeft op een tegemoetkoming in de behandelingskosten. Informeer van tevoren of dit bij de voetverzorger van uw keuze het geval is. Bij sommige steeds terugkerende pijnklachten aan de voeten zal de behandelend arts doorverwijzen naar de podotherapeut.


DRUKVRIJ LEGGEN
Beschrijving:
Dit is een veelgebruikte term in de voetverzorging. Hiermee wordt de handeling bedoeld die het pijnlijke gebied ontlast, bijvoorbeeld door middel van:
  • een viltring plakken om wrat of likdoorn te beschermen
  • een minigaasje in de nagelwal, onder de nagelrand door, om de nagelwal te beschermen tegen ingroei van de nagel
  • een minigaasje in de nagelwal na het verwijderen van een likdoorn in de nagelwal
  • speciaal materiaal om de bal van de voet meer veerkracht en bescherming te geven (polsterverband)
  • silicone materialen tussen, op, of om de tenen
  • schuimrubber materiaal tussen, op, of om de tenen
  • andere beschermende hulpmiddelen bij pijnlijke drukplekken (bijvoorbeeld hallux valgus, hamerteen).
DWANGNAGEL
Beschrijving:
Het woord zegt het eigenlijk al: het is een extra nagelstukje dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Soms is het ook een inscheuring van de huid langs de nagelriem. Het kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan door een trauma (klap of stoot). Soms zie je dit ook wel als een gevolg van een operatie aan de nagel (ingegroeide nagel). Het komt het meest voor aan de buitenkant van de nagel van de kleine teen.
Behandeling
Probeer nooit zelf het stukje er uit te trekken. Hiermee beschadig je de wortel van de nagel en wordt het probleem alleen maar erger. Een voetverzorger daarentegen kan, afhankelijk van de oorzaak, wel iets doen. Ten eerste, bij een aangeboren oorzaak, het puntje zo kort mogelijk affrezen. Ten tweede, als dit mogelijk is door middel van hars het stukje nagel aan de nagel vastzetten zodat het dwangstukje mee gaat groeien en het op den duur weer een complete nagel is. Dit lukt niet altijd. Wilt u echt permanent van dit probleem af, dan kan alleen een chirurg dit verwijderen.

EELT (CALLUS)
Beschrijving:
Er is van eelt sprake waar de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) is verdikt. Eelt heeft een geelachtige kleur. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kan men eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan er extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noemt men pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. Vaak komt het voor onder de bal van de voet (grote eeltplek), maar ook op de top van een teen of als eeltrand aan de onderkant van een teen of de hiel. Verkeerde schoenen en standafwijkingen van de voeten zijn veelal een oorzaak van dit type eeltvorming. Ook extreme zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn.

Behandeling
Pathologisch eelt kan vakkundig verwijderd worden door de voetverzorger. Wat men zelf kan doen: zo'n twee keer per week een voetbad nemen met zachte zeep (niet langer dan vijf minuten per keer, daarna naspoelen). Verder: iedere avond de voeten incrèmen met vettige crème. Dit werkt verzachtend en voorkomt kloven.
EELTKLOVEN
Beschrijving:
Soms kan eelt kloven en barsten gaan vertonen. Vaak treedt dit op aan de hiel en is het erg pijnlijk. Deze kloven kunnen zelfs gaan bloeden en ontsteken. De oorzaak is dat het eelt erg droog is. Vooral bij het lopen op blote voeten en 's zomers is het eelt droger en treden kloven gemakkelijker op.

Behandeling
De voetverzorger kan handmatig of machinaal de harde randjes weghalen en nabehandelen met zalf. Een open kloof kan met betadinezalf worden behandeld en verbonden. Een kloof die niet open is kan worden behandeld met bijvoorbeeld levertraanzalf. Zelfzorg advies: zie onder Eelt.EKSTEROOG
Zie Likdoorn

FREZEN
Beschrijving:
De voetverzorger gebruikt onder andere een freesmotor met een instelbaar toerental. Hierbij horen verschillende soorten en maten freesjes, te gebruiken voor diverse doeleinden. Zo'n freesje is een stalen staafje, aan het uiteinde voorzien van een speciale vorm of van ruw materiaal (diamant, robijn, amaril). Het snel ronddraaiende freesje wordt gebruikt om eelt en nagelmateriaal nauwkeurig en doeltreffend te verwijderen. De voetverzorger is opgeleid om hierbij zodanig te werken dat er zo weinig mogelijk of helemaal geen pijn wordt gevoeld. Afgezien van huidtypes die zeer gevoelig en dun zijn, mag er tijdens het frezen geen bloeding ontstaan. De freesjes zijn van roestvrij staal (RVS), zodat de voetverzorger het gebruikte materiaal inclusief scharen, tangen, etc., na iedere klant kan desinfecteren in een daarvoor bestemd apparaat.Sport therapeut poloog, zolen