preloader
Podologie praktijk André Kox
Oudestraat 76
7161 DZ Neede
Tel. 0545-294475 | 06-83215195


Gelderland, Overijssel podoloog Kox


Encyclopedie voeten (ABC)


ANATOMIE VAN DE VOET

Beschrijving:
De voet bestaat uit de voetwortel, de middenvoet en de tenen. De voetwortel bestaat uit zeven beenderen: het sprongbeen of kootbeen, het hielbeen, het scheepvormig been, het teerlingbeen en de drie wigvormige beenderen. Het sprongbeen rust op het hielbeen en vormt samen met het scheenbeen en kuitbeen het enkelgewricht. Het hielbeen is het grootste voetwortelbeen. Het bevindt zich onder het sprongbeen en rust op de grond. De middenvoet bestaat uit vijf middenvoetsbeenderen. De tenen bestaan uit drie kootjes, behalve de grote teen die er twee heeft.

Om in staat te zijn het hele lichaam te dragen moeten de voeten een stevige struktuur hebben. Elke voet heeft 26 beenderen, en dat aantal op zich garandeert weinig stevigheid. De vereiste stevigheid en kracht worden verzorgd door de bindweefselbanden die opgebouwd zijn uit sterke collagene vezels. Deze banden, ligamenten genaamd, verbinden de voetwortel met het onderbeen, de voetwortelbeenderen onderling, de middenvoet met de voetwortel en de middenvoetsbeenderen onderling.
De spieren van de voet kunnen als volgt worden ingedeeld: de spieren van de voetrug, de spieren van de voetzool - buitenste laag, de spieren van de voetzool - naar binnen gelegen lagen. De spieren van de voetzool worden bedekt door een stevig peesblad dat verloopt vanaf het hielbeen naar de huid onder de hoofdjes van de middenvoetsbeenderen. De spieren van de voetrug zijn de korte tenenstrekker, de korte strekker van de grote teen, de bovenste tussenbeenspieren. De oppervlakkige spieren van de voetzool zijn de afvoerder van de grote teen, de korte tenenbuiger, de afvoerder van de kleine teen. De dieper liggende spieren van de voetzool zijn de vierkante voetzoolspier, de wormvormige spieren, de korte buiger van de grote teen, de aanvoerder van de grote teen, de aanvoerder van de kleine teen en de onderste tussenbeenspieren.

Functioneel wordt de voet verdeeld in een steunend deel, een verend deel, een dragend deel. Het steunende deel vormen de middenvoetsbeentjes, de tenen en het hielbeen. Het verende deel wordt gevormd door het scheepvormig been, de drie wigvormige beentjes eb het teerlingbeen. Het dragende deel bestaat uit het hielbeen en het sprongbeen.BLAAR
Beschrijving:
Een blaar is een holte in of onder de opperhuid die gevuld is met vocht. Een bekende oorzaak is druk of wrijving van te nauwe schoenen.


Behandeling:
De voetverzorger behandelt alleen blaren die ontstaan zijn door de boven beschreven oorzaak, en als er bovendien pijnklachten zijn. Na desinfecteren wordt de blaar geopend en het vocht er voorzichtig uitgedrukt, waarna de plek wordt verbonden. Hygiëne is erg belangrijk hierbij.

BLAUWE NAGEL
Beschrijving:
Een blauwe nagel is ontstaan door een bloeding van het nagelbed. Dit kan gebeurd zijn door beknelling, klap of stoot, of door te kleine schoenen. Het bloed zit dus tussen nagelbed en nagel, wat veel pijn kan geven. Op den duur kan de nagel zelfs gaan loslaten.


Behandeling:
Het mooiste zou zijn als men een voetverzorger bezoekt meteen na het ontstaan van de bloeding, liefst binnen 15 minuten. De voetverzorger boort op de plaats van de blauwe plek een gaatje in de nagelplaat zodat het bloed er uit kan lopen. Het vermindert de druk en de pijn en de nagelplaat blijft behouden. Als het niet mogelijk is geweest om meteen deze behandeling toe te passen, kunt u het beste de nagel goed in de gaten houden. Er mogen geen infecties optreden. En als de nagel loslaat wees dan voorzichtig met het uit en aandoen van kousen, omdat met een klein rukje de nagel eraf getrokken kan worden. Dit geeft een grotere kans op infectie en nagelbedbeschadiging. Als de nagel begint los te laten is een bezoek aan de voetverzorger op zijn plaats, voor het op de juiste manier verzorgen en bijknippen van de nagel.

BOTWOEKERING ONDER NAGEL
Beschrijving:
Dit is een woekering van het bot van het teenkootje onder de nagel. De oorzaak kan een trauma zijn (letsel door een ongeluk). Soms echter kan een likdoorn op het beenvlies van het teenkootje drukken, waardoor dit wordt geïrriteerd en er een woekering ontstaat. De woekering kan de nagel omhoog drukken, wat gepaard kan gaan met veel pijn.

Behandeling:
Deze botwoekering wordt door de chirurg behandeld.

CHEMISCHE PAKKING
Beschrijving:
Bij een chemische pakking wordt de huid rondom de likdoorn of wrat afgeplakt met pleisters (verschillende soorten mogelijk) om de huid te beschermen. Rondom het open plekje wordt een viltring geplakt. Het gat van de viltring wordt voor de helft gevuld met salicylpasta (60%), waarna het geheel dakpansgewijs wordt afgeplakt zodat het goed afsluit. Gedurende de uitwerktijd van vijf tot zeven dagen mag de behandelde voet niet nat worden. Mocht in deze periode extreme pijn ontstaan, dan moet de pakking eraf gehaald worden en een voetbad van zeezout worden genomen - geen soda. Vervolgens kan de voetverzorger de plek opnieuw onderzoeken en beslissen wat verder te doen. Bij diabetici en bij infecties kan deze behandeling niet worden toegepast.


Podologiepraktijk, therapeutische steun-zolen